Franak na novom rekordu od 6,85 kuna

Bez autora
Aug 08 2011

Kuna nastavlja slabiti u odnosu na švicarski franak tako da je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj franka dostigao novu rekordno visoku razinu od 6,856 kuna. U odnosu na prethodnu tječajnicu HNB-a (od četvrtka) kuna je ojačala u odnosu na ostale važnije valute, dok je istodobno tečaj franka porastao za 1,66 posto, pa srednji tečaj švicarske valute na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,856286 kune. Tako je "švicarac" samo u zadnjih tjedan dobio na vrijednosti 4,8 posto. U odnosu na početak ove godine franak je poskupio za oko 16 posto, a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje tečaj franka viši je za oko 31 posto ili za 1,6 kuna. Kretanje tečaja švicarske valute, koja se u kriznim vremenima doživljala kao sigurno utočište, pod utjecajem je aktualnih događanja na međunarodnim tržištima koje tresu zbivanja nakon smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a i dužničke krize u eurozoni, koja se zaoštrava usprkos odluke Europske središnje banke o kupovini talijanskih i španjolskih obveznica.

Franak na novom rekordu od 6,85 kunaKuna nastavlja slabiti u odnosu na švicarski franak tako da je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj franka dostigao novu rekordno visoku razinu od 6,856 kuna.

U odnosu na prethodnu tječajnicu HNB-a (od četvrtka) kuna je ojačala u odnosu na ostale važnije valute, dok je istodobno tečaj franka porastao za 1,66 posto, pa srednji tečaj švicarske valute na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,856286 kune.

Tako je "švicarac" samo u zadnjih tjedan dobio na vrijednosti 4,8 posto. U odnosu na početak ove godine franak je poskupio za oko 16 posto, a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje tečaj franka viši je za oko 31 posto ili za 1,6 kuna.

Kretanje tečaja švicarske valute, koja se u kriznim vremenima doživljala kao sigurno utočište, pod utjecajem je aktualnih događanja na međunarodnim tržištima koje tresu zbivanja nakon smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a i dužničke krize u eurozoni, koja se zaoštrava usprkos odluke Europske središnje banke o kupovini talijanskih i španjolskih obveznica.

Na međunarodnim valutnim tržištima dolar je danas na rekordno niskoj razini u odnosu na franak, euro je pao u odnosu na švicarsku valutu za više od jedan posto i oko 14 sati bio je rekordno niskoj razini od 1,0841 franka. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a pak kuna je ojačala u odnosu na ostale promatrane inozemne valute. Euro je oslabio 0,18 posto, pa njegov srednji tečaj iznosi 7,434956 kuna.

Vrijednost američkog dolara pala je 0,53 posto, na 5,208740 kuna po srednjem tečaju, a srednji tečaj britanske funte od 8,549857 kuna, niži je 0,17 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik